Menü Bezárás

A munkaerőhiány megoldása lean szemléletű hatékonyságfejlesztéssel

A munkerőhiányból adódó problémákra jelenthet megoldást a vállalat lean transzformációja, amely a gyártási és támogatási folyamatok fejlesztésén túl a HR osztály gondjait is csökkentheti. A módszer alkalmazásának autóipari tapasztalatairól is beszámol cikkében Tatai István lean szakmérnök.

Akinek nincs tapasztalata a lean almalmazásában, érdemes ezzel a három példával kezdenie az olvasást.

Egy repülőgép ipari beszállítónál bevezették a lean első lépését jelentő 5S rendszert, ezáltal csökkentek a veszteségek, a felesleges mozgások és a keresgélés. A közösen használt szerszámok nem tűntek el, gyorsabb lett a műszak átadás, a csoportvezetők a felszabadult idejükben több dolgozót tudtak egyszerre felügyelni.

Egy ügyvédi irodában a folyamatok standardizálása és néhány egyszerű szabály bevetését követően nem volt többé határidő túllépés, elveszett ügyirat, és nem kellett felvenni még egy asszisztenst az irodába, mert a meglévő kolléga ezután már el tudta látni a feladatokat.

Egy vasúti gyártó cégnél a lean transzformáció során olyan egyszerű dolgozói ötleteket valósítottak meg, amelyek nem jelentettek jelentős anyagi beruházást, mégis gyorsabbá és biztonságosabbá tették a gyártási folyamatot.

Magyarországon a munkáltatók jelentős problémája a megfelelő létszámú és képzettségű munkaerő biztosítása. Dolgozók hiányában a termelés visszaesésével, a gyártási minőség romlásával, valamint a meglévő állomány túlterhelésével, ennek következtében „elszökésével” kell szembenézniük.

A megoldás érdekében a vállaltok módosították toborzási stratégiájukat és csökkentették munkavállalókkal szembeni elvárásaikat. A nagyobb ipari parkokban már bevett szokás, hogy a vállalatok egymástól csábítják el a dolgozókat, vagy jutalmat kap az a dolgozó, aki hoz egy újabb munkavállalót. Azok a vállalatok, amelyek státuszuknál fogva vágyott munkahelyek, pár éve még válogathattak a jelentkezők között, mára azonban már ők is jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek, főleg a képzett és gyakorlott munkavállalók területén.

Ezekre a problémákra jelenthet megoldást a vállalat lean transzformációja, amely a gyártási és támogatási folyamatok fejlesztésén túl a HR osztály gondjait is csökkentheti.

Az autóipar folyamatosan erősödik, ez pedig új kihívásokat jelent a munkavállalók és a beszállítók számára. Az ipar 4.0, az ipari robotok, az automata gyártósorok és anyagellátási rendszerek elterjedése sajnos nem old meg minden problémát, a folyamatok hatékonyságának növelése továbbra is szükséges, és ebben még mindig erős az emberi tényező. A lean alkalmazásával mind a folyamatokat, mind a munkakörnyezetet olyan módon fejleszthetjük, hogy megfeleljen az új elvárásoknak és biztosítsa a munkavállalók elégedettségét is, ezáltal csökkentve a fluktuációt.

A lean transzformáció során csökkenő létszám és csökkenő területi szükséglet mellett, a folyamatok fejlesztésével növelhető a termelékenység. A lean transzformáció célja a veszteségek csökkentése és a folyamatok értékteremtő részének kiemelése, támogatásának megszervezése. A transzformáción átesett területen felszabaduló dolgozókat át lehet irányítani más területekre, ahol munkaerőhiány lépett fel.

A növekvő gyártói rugalmasság és a kis sorozatú gyártás már alapelvárás az autóipari beszállítóknál, ami a lean transzformáció során elérhető, ez pedig versenyelőnyt jelent a konkurenciával szemben. Ez a szemlélet fokozatosan elterjed a többi ágazatban is. A csökkenő raktárkészlet pozitívan hat a likviditás javulására, a raktározási költségek csökkenésére és a szükséges raktárméretre.

A stabil és jól dokumentált, átlátható folyamatok segítik a dolgozók gyors betanulását az adott feladatra, mind belső átirányítás, mind újonnan felvett dolgozó esetében. Ezen stabil folyamatok segítik a váratlan helyzetek kezelését, illetve a nemkívánatos események okozta károk csökkentését. Nem elhanyagolható szempont, hogy ez a standard folyamatleírás a további folyamatfejlesztések alapja, például a kaizen alkalmak (kaizen: japán szó; kai: változtatni, zen: jó; leegyszerűsítve folyamatos változtatást jelent – a szerk.) kiindulási állapota. Ha a visual management is megfelelően alkalmazásra kerül, lehetőség van az eltérések, hibák gyors felismerésére, ezzel pedig az azonnali, helyben történő beavatkozásra, mielőtt a probléma tovább terjed vagy nagyobb károkat okoz.

A lean egy stratégiai gondolkodásmód, ami eszközrendszerén keresztül a gyakorlati megvalósításra koncentrál. A folyamatos fejlődéssel biztosíthatjuk a vállalkozás piaci pozíciójának megőrzését vagy javulását. A lean szemlélet fontos része az ember tisztelete, az egyéni fejlődés biztosítása, valamint a dolgozói ötletek felszínre hozatala és közös megvalósítása. Egy jól kialakított és megfelelően működtetett dolgozói javaslati rendszer segíti a dolgozók bevonását a vállalkozás életébe, és motiválja őket a jobb eredmények, a hatékonyabb folyamatok kialakítására, amely a munkavállalók és a munkáltatók közös érdeke. Ezek a lehetőségek vonzó környezetet biztosítanak a fiatalabb munkavállalók számára és segítik a meglévő dolgozók megtartását.

Megjelenés: www.hrportal.hu 2017.09.11.