Menü Bezárás

SMED: Single-Minute Exchange of Die

A hagyományos nagy szériás gyártásnak egyes előnyei mellett sok hátránya is van. A nagy gépek és készletek sok helyet foglalnak, nagy raktárkészlet szükséges, hosszú a teljes feldolgozási idő, sok a várakozási idő, magasak a költségek  – és ami a legnagyobb gond –  a gyártás teljesen rugalmatlan. Miért is alakult ez így? Ami az egyik legnagyobb problémát jelenti, az a termelés során a gépek „A” termék gyártásáról „B” termék gyártására való átállítása. Ez a művelet gyakran annyira időigényes, hogy az egy termékre eső teljes átfutási idő jelentős részét teszi ki. Ennek az időveszteségnek, a megszüntetését célozza meg a SMED.

Feltalálója Shiego Shingo az 1950-es években fejlesztette ki. Célja a szűk keresztmetszetek kiküszöbölése, a gazdaságos gyártási mennyiség csökkentése, a készletcsökkentés és a rugalmas gyártás feltételeinek megteremtése volt. Nézzünk egy egyszerű példát! Mennyi idő alatt tudom kicserélni az autóm mind a négy kerekét? Ha egyedül látok neki, akkor bizony eltarthat 40 percig is. Ezzel szemben mennyi ideig tart ugyan ez a művelet a Forma 1 világában? Mostanában már mindössze 3-4 másodpercig. Miért ez a különbség? Hogyan jutottak el erre a szintre?

A folyamat első lépése a jelenlegi átállás elemzése és a jelenlegi lépések időszükségletének tételes rögzítése. Fontos hogy az átálláshoz szükséges minden összetevőt figyelembe vegyünk. Az elemzés után bevezetésre kerülő változtatások részben szervezési feladatok, részben kisebb-nagyobb technikai fejlesztések. Fontos hogy megteremtsük a gyors átállás környezeti feltételeit is, ezért az ilyen projekteket általában az 5S bevezetése előzi meg. A két módszer együttes alkalmazásával jelentős idő takarítható meg és megvalósítható a vevő központú, LEAN szemléletű rugalmas gyártás.

Kapcsolódó fogalmak:

  • Átállás ideje: az utolsó eladható termék legyártása és a termékváltást követően először eladható termék legyártása (és a folyamat stabilitásának elérése) közti idő.
  • Belső lépés:  Az ilyen típusú művelet csak akkor lehet elvégezni, mikor a gép áll.  Például egy új alkatrészt csak úgy lehet a gépbe behelyezni, ha az áll.
  • Külső lépés:  Az ilyen típusú művelet véghez lehet vinni a gép működése közben is.  Például az alkatrészhez tartozó csavarokat össze lehet szedni és ki lehet válogatni miközben a gép működik.

Megjelent: www.cnc.hu, 2013/09/25